Vad är asperger?

  • februari 3, 2013 at 1:29

Många kanske hört talas om autism och vet lite om vad det är. Men tyvärr vet förvånandsvärt få människor som faktiskt vet mer och vill ta reda på det. Vad vi inte förstår är vi rädda för. Jag vill ta bort några av de missförstånd som det kan leda till om man inte vet vad AS innebär. För det är det enklast att med fakta förklara vad det är.

När vi träffar andra människor bedömer vi dem. Bara genom att se dem kan vi gissa hur gamla de är och vilka de är. Genom att se deras miner och höra hur rösten låter kan vi snabbt avgöra om de är glada, arga eller sorgsna och bemöta dem på lämpligt sätt.
Alla har inte denna naturliga förmåga. Personer med Aspergers syndrom har svårt att avläsa de signaler som är självklara för de flesta av oss och har därför svårt att samspela och kommunicera med andra.

Aspergers syndrom är en form av autism, ett tillstånd som påverkar hur en person kommunicerar med och förhåller sig till andra.
Aspergers syndrom utmärks av svårigheter med socialt samspel (sociala relationer) och kommunikation samt bristande eller annorlunda fantasi och fixering vid begränsade intressen.

Personer med Aspergers syndrom talar oftast obehindrat även om de ibland kan uttrycka sig formellt och uppstyltat, med ibland avvikande språkanvändning. Vanligen är de genomsnittligt eller till och med högt begåvade men deras begåvning är ofta mycket ojämn. Eftersom Aspergers syndrom delar många av de kännetecken som utmärker autism kommer Aspergers syndrom och autistiskt syndrom att våren 2013 sorteras under ett gemensamt syndrom kallat autismspektrum.

Svårigheter med socialt samspel

Till skillnad mot en person med ”klassisk” autism som ofta ter sig tillbakadragen och ointresserad av omvärlden, vill och försöker många människor med Aspergers syndrom vara sociala och ha kontakt med omvärlden. De har dock svårt att förstå icke-verbala signaler som ansiktsuttryck, kroppsspråk och/eller gester vilket gör det svårt för dem att utveckla och upprätthålla fungerande sociala relationer.

Svårigheter med kommunikation

Personer med Aspergers syndrom kan tala flytande men de kanske inte noterar reaktionerna hos lyssnaren; de kan prata på i all oändlighet utan hänsyn till vad den andre är intresserad av eller förstår. I sin iver att vara sanningsenliga kan de förefalla okänsliga för lyssnarens känslor.

Trots god språklig förmåga kan personer med Aspergers syndrom låta som om de föreläser eller läser högt när de talar. De missuppfattar ofta både skämt, ordvändningar och metaforer som kan te sig svårbegripliga på grund av att de tolkas ordagrant. Ett uttryck som ”kasta ett öga på henne”, kan låta skrämmande eller obegripligt. Därför bör man tänka på att uttrycka sig kortfattat och konkret när man talar med personer med Aspergers syndrom.

Föreställningsförmåga

Personer med Aspergers syndrom är ofta enastående skickliga på att lära in faktabetonade kunskaper. De har betydligt svårare att förstå sig på sådant som kräver att man förstår hur andra tänker och upplever saker, det vill säga att ta andras perspektiv. Detta gör att det exempelvis är svårt för en person att uppfatta det väsentliga i en text, trots att han kanske kan återge så gott som hela texten ur minnet.

Specialintressen

Personer med Aspergers syndrom utvecklar ofta ett intensivt intresse för en hobby eller ett samlande, som kan bli helt uppslukande. Intresset inbegriper ofta att ordna eller minnas fakta om ett speciellt ämne, till exempel tidtabeller, resultatlistor med mera.

Rutinbundenhet

Förändringar upplevs ofta som mycket störande, ibland ohanterliga för personer med Aspergers syndrom. Yngre barn kan tvinga på andra sina rutiner, som att insistera på att alltid gå exakt samma väg. I skolan kan de till exempel bli orimligt upprörda av en oväntad schemaändring. En sådan kan utlösa raseriutbrott, som kan te sig oförklarliga för omgivningen. Vuxna personer med Aspergers syndrom som arbetar på fasta tider kan bli mycket oroliga av en oförutsedd händelse, som en trafikstockning eller tågförsening. De föredrar ofta en inrutad vardag utan överraskningar. Förändringar kräver för det mesta grundliga förberedelser för att lyckas.

Ovanstående är de viktigaste kännetecknen på Aspergers syndrom, men eftersom varje människa är unik kommer dessa drag att variera mycket och vissa kommer att framträda mer än andra. Vilka drag som dominerar varierar även med ålder.

Andra vanliga svårigheter

Vissa svårigheter tillhör idag inte diagnoskriterierna för Aspergers syndrom men är så allmänna och orsakar så stora bekymmer att de bör nämnas i en beskrivning av Aspergers syndrom. Det är framför allt avvikande perception när det gäller en eller flera sinnesfunktioner, till exempel extrem ljudkänslighet, överkänslighet för lukt, smak, beröring, vilket leder till problem med vad man kan äta, ha på sig etc. Även omogen, ofta klumpig, motorik är vanligt. Det kan innebära att det bland annat är besvärligt att skriva för hand och hantera bestick liksom att idrotta, särskilt lagsporter.

Orsaker till Aspergers syndrom

Orsakerna till Aspergers syndrom är inte helt klarlagda. Man har beräknat att ca 2-4 av 1000 personer har Aspergers syndrom ( 0,2-0,4 %). De flesta som fått diagnosen är pojkar, men andelen upptäckta flickor ökar. Ärftliga faktorer är sannolikt orsaken i flertalet fall. Det är klarlagt att Aspergers syndrom inte beror på känslomässig påverkan eller olämplig uppfostran utan har biologisk grund.

Leave a Reply

Add Your Comment