Socialt samspel

  • februari 3, 2013 at 1:49

Vi är kanske inte som alla andra, men vi är inte dumma. Asperger beskrivs som en mildare form av autism men detta innebär inte att vi har det lättare i det sociala livet. Det finns en hel del fakta på nätet och i böcker om just denna kategori men det jag vill få fram kommer du inte att finna i ett fakta uppslag om AS. Förståelsen för hur andra agerar och varför kommer inte naturligt utan det är någoting vi måste lära oss att hantera. Via kroppsspråk, rösten och orden kommunicerar vi med varandra. För oss med AS utvecklar vi inte egenskaperna till att förstå andras signaler vart efter vi blir äldre utan oftast lär vi oss genom att intellektuellt lära oss vad det innebär och kopierar andras sätt att vara för att passa in. Detta för att vi precis som andra barn inte vill vara utanför och dömda för att vi är olika än andra.

För mig har det länge varit svårt att utveckla den delen, kanske till negativt att jag fick min diagnos så sent men också till en fördel för att jag tvingades att lära mig att passa in. Missförstå mig inte, denna del var inte alls lätt utan tvärtom skapade den en enorm smärta som än idag påverkar mina handlingar. I mitt försök att passa in ”tog jag över” mina vänners intressen för att passa in bland dom istället för att uttrycka mig i det jag var bra på och genom detta vara mig själv. För anhöriga till barn, vänner, eller lärare till de med asperger ber jag er därför att snälla ha förståelse till att det kan ta tid för oss att visa vilka vi verkligen är. Behandla oss inte som barn då vi har svårt att uttrycka vad vi vill. Det är svårt att sätta ord på vad vi känner och vilka intryck vi får vilket kan till synes verka som att vi inte lyssnar eller inte förstår när vi ill exempel är väldigt disträa och inte tittar er i ögonen. Vi är smarta och vi förstår mer än vad många tror.

Det är inte något fel på våra hjärnor utan hur mycket energi vi har. Skrik inte på oss eller bli upprörd om vi gör något fel som kan såra någon. Oftast är det inte alls vår avsikt utan vi förstår helt enkelt inte alla de sociala regler och normer som finns i samhället. Berätta istället lugnt vad vi gjort för fel och hur vi undviker att göra det igen. En diagnos som heter samma sak betyder inte att vi alla är lika. Vissa tycker om att vistas i sällskap med andra vid fler tillfällen än andra. Ge oss tid och förståelse för att vi ofta behöver dra oss undan när vi behöver för att finna ny energi.

Leave a Reply

Add Your Comment